Travmatik yumuşak doku yaralanmaları hareketli bir yaşama sahip insanların en sık karşılaşılan şikayetleri arasında bulunuyor. Bu yaralanmalar kişinin içinde bulunduğu duruma göre değişiklik gösterir. Fakat kimi durumlarda sorunun ciddiyetine göre cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahaleler tedaviler arasında en sık tercih edilen yöntemlerden birisidir.
Travmatik Yumuşak Doku Yaralanmaları Nelerdir?
Günlük yaşam içerisinde trafik kazası, spor ve hatta düşmeye bağlı olarak yumuşak doku yaralanmaları ortaya çıkabilmektedir. Doku yaralanmaları sinirlerde, kaslarda, tendomlarda ya da kemiklerde ortaya çıkabilmektedir. Bu zedelenmeler altı ayrı başlıkta ele alınmaktadır. Her birisi hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Travmatik yumuşak doku yaralanmaları arasında; kontüzyon yani çürükler, burkulma, tendinit, bursit, stres yaralanmaları ya da gerilme/zorlanmalar bulunur. Her bir vakada kişinin yaşadığı bir acı ve zorlanmayla birlikte dışarıdan da görülebilecek durumlarda semptomlar bulunur. Kişiler sahip olduğu bu şikayetten kurtulmak adına doktor gözetiminde müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Yumuşak Doku Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Yumuşak doku yaralanmaları tedavi süreci hastadan hastaya değişiklik gösterir. Küçük çaplı doku zedelenmesi söz konusuysa bir müddet dinlenme, krem kullanımı ve buz uygulaması ile tedavi süreci başlatılabilir. Ancak özellikle kırık ve tendom kırılmalarında acil olarak cerrahi müdahale uygulaması planlanır.
Cerrahi müdahale travmatik yumuşak doku yaralanmaları için bu alanda uzman cerrahlar tarafından planlanmaktadır. Kişinin sağlığı kadar yumuşak doku zedelenmesinin ortaya çıktığı alanda estetik görünüm sorunu yaşatmamak adına dikkat edilmelidir. Bu yüzden bu tarz ameliyatlar estetik cerrahlar sık sık rol almaktadır.
Yumuşak Doku İyileşme Evreleri Nasıldır? Yumuşak Doku Zedelenmesi Ne Zaman İyileşir?
Yumuşak doku iyileşme evreleri tedavi sürecine ve hastanın belirtilen durumlara uymasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer ufak çaplı bir doku zedelenmesi ile karşı karşıyaysanız şanlısınız. Ortalama birkaç hafta içerisinde eskisine nazaran daha hareket edebilir hale geleceksiniz. Fakat cerrahi müdahale noktasında biraz sabırlı olmanız gerekir.
Travmatik yumuşak doku yaralanmaları cerrahi müdahale kapsamında ele alındığında diğer ameliyatlar gibi alanın iyileşmesi için beklemek gerekir. Bu süreçte spor gibi hareketlilikten ve stresten uzak durmanız iyileşme sürecini kısaltacaktır. Ortalama bir iki ay içerisinde iyileşmeniz tamamlanabilir.